Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Helno-keittiö on ilmastoystävällinen keittiö

Ilmastomme kannalta on parasta ostaa keittiö, joka on mahdollisimman pitkäikäinen tyyliltään ja kestävyydeltään. Sinä voit vaikuttaa valinnoillasi, eli mitä asioita kannattaa huomioida?

Suunnittelijamme Asmo Noronen keräsi alle kuusi pointtia, joita keittiökaupoissa kannattaa miettiä ja kysyä. Kopioi tämä teksti mukaasi, kun lähdet ostoksille!


Estetiikan ekologisuus on tärkeää. Suurin osa keittiöistä uusitaan ainoastaan, koska ne ovat epämuodikkaita.

Pääsääntönä kannattaa suosia talon arkkitehtuuria ja mukailla aikakauden tyyliä myös keittiössä.

Valkolakatut puupinnat ovat nyt suuri trendi. Niiden käyttöä kannattaa harkita, jos haluat keittiösi kestävän aikaa.

Aamiaiskaapit ovat myös hetkemme trendi. Jos silti haluat sen, mieti suunnittelijasi kanssa, kuinka kaapin käyttötarkoitusta voi tarvittaessa päivittää.

Säilytystilan maksimointi on nyt suosittua. Pohdi, täytyykö jokaista nurkkaa täyttää kaapeilla? Tarvitsetko niin paljon tavaraa? Ilmava keittiö on kauniimpi ja kestää siten aikaa pidempään. Ahtaus ei ole ikinä muotia.


Mieti, millainen on kaunis vanha keittiö. Katsele ystäviesi yli vuosikymmenen vanhoja keittiöitä sillä silmällä. Älä tuijota vain Pinterestiä.

Kysy keittiömyyjältä, kuinka materiaalit kuluvat käytössä. Hyväksy, ettei keittiösi ikuisesti näytä uudelta. Valitse materiaaleja, jotka vanhenevat arvokkaasti eli näyttävät jopa paremmalta patinan kera

Esimerkiksi terästaso on pitkäikäinen ja se kuluu kauniisti käytössä. Puutasot ovat ekologisia vain, jos sitoudut niihin eli sallit keittiössäsi elämän jättämiä pieniä jälkiä. Kukaan ei oikeasti hio puutasojaan, koska uuteen vaihtaminen on helpompaa.


Kysy, missä ja miten keittiön materiaalit on tuotettu. Lähellä kasvanut puu on ekologisempi vaihtoehto kuin kaukaa raahattu.

Nyrkkisääntönä älä osta puulajeja, joista et ole ikinä kuullutkaan.

Esimerkiksi ”kovapuu” voi olla käytännössä mitä tahansa puulajia. Kestävyyden takia ei ole syytä ostaa eksoottisia puulajeja, sillä Suomessakin kasvaa kovia puulajeja kuten koivua.

Myös viljelty tiikki on huonompi vaihtoehto, vaikka sitä myydään ”ekologisuudella”. Se on kuljetettu kaukaa ja usein tiikkipellotkin ovat raivattua sademetsää.

Myös puuviiluissa on isoja eroja. Myös viilu on puuta, ei muovia. Pohjoiset puulajit ovat silloinkin aina turvallisempi vaihtoehto.

Laminaatti tarkoittaa hartsin ja paperin sekoitusta, ja sitä käytetään pöytäpinnoissa. Se on kestävä ja pitkäikäinen materiaali.

Kysy, missä keittiöiden tehtaat sijaitsevat. Mitä lähempänä sinun kotiasi keittiö valmistetaan, sitä ekologisempi se usein on.


Tiedä, mitä ostat. Älä vain oleta, että tiedät. Esimerkiksi lastulevyyn materiaalina liittyy paljon vääriä mielikuvia.

Lastulevyä on tarjolla sekä korkealatuisena että halpana höttönä. Laatuerot ovat isoja. Lisäksi sitä myydään eri nimillä (kalustelevy, melamiinilevy, mellilevy). Kysy myyjältä, missä lastulevy on tehty. Jos myyjä ei heti tiedä, se on huono merkki.

Laadukas lastulevy on painava eikä ilmaa täynnä. Pyydä, että saat nähdä lastulevyn avoimen päädyn. Hyvä levy on hyvin tiivis. Halvin levy näyttää ilmavalta kaurakeksiltä.

Umpipuinen eli massiivipuinen keittiö ei ole yhtä ekologinen kuin lastulevyinen. Lastulevy tehdään sahanpurusta, joka on sahoilta tuleva ylijäämätuote. Laadukas lastulevy on erinomainen, turvallinen ja kestävä ratkaisu. Sekin on täyttä puuta.


Kysy myyjältä, miksi joku keittiömalli on selvästi toista halvempi. Yleensä halpa keittiö ei ole yhtä kestävä.

Kysy, mistä mekanismit kuten saranat tulevat ja mikä firma ne on tehnyt. Jos myyjä ei osaa heti vastata, mieti kahdesti.

Koskettele keittiötä. Tuntuuko muovilta vai puulta? Avaa vetolaatikko ja lyö se lujaa kiinni - miten se liukuu? Pamahdus on huono merkki.

Nyrkkisääntö on, että laadukas huonekalu painaa aina enemmän.


Pyydä myyjää selittämään, miten keittiötä voi korjata. Keittiö on pitkäaikainen sijoitus ja sen kunto vaatii aina ylläpitoa.

Esimerkiksi jos maalatun oven maalipintaan tulee kolhu, sen voi aina paikata. Kalvopintaisia ovia ei voi korjata.

Kaapiston mekanismit antavat joskus periksi. Tarkista, että keittiössäsi on mahdollista vaihtaa vain yksikin sarana, eikä tarvitse uusia koko ovea.
Me Helnossa lupaamme, että olemme miettineet ekologisuutta jo mallistojemme suunnitteluvaiheessa. Meiltä ei esimerkiksi saa sademetsäpuuta lainkaan. Lisäksi meille on tärkeää, että keittiömme ovat silti järkevän hintaisia.
Uskomme kestävään kauneuteen.


Ota yhteyttä ja sovitaan suunnitteluaika!